Skollags-SM 2018

Årets Skollags-SM spelades i Linköping helgen den 5-6 maj. Detta kom att bli en historisk händelse för Kvarnbyskolans schackverksamhet. Detta var nämligen första gången som Kvarnbyskolan kvalificerade sig till Skollags-SM med två lag. Ett lag från mellanstadiet och ett lag från lågstadiet. Detta visar på att vi hela tiden breddar vår schackverksamhet och utvecklar schacket i alla årskurserna.

Rent sportsligt blev årets Skollags-SM också en stor framgång. Lågstadielaget hamnade på 4:e plats i sin grupp och mellanstadielaget kom på delad 5:e plats. Detta är en helt fantastisk framgång för en skola där man för några år sedan överhuvudtaget inte alls spelade schack. Vi anser ju inte att det viktigaste med vår schackverksamhet är att vinna olika schacktitlar i Schacksverige men det hjälper ju verkligen till att popularisera schacket på skolan och att få fler elever intresserade.

Faktum är att det länge såg ut som att Kvarnbyskolans lågstadielag skulle vinna och bli Svenska mästare. Mellanstadielaget låg även dom med i toppstriden och en tredjeplats och pokal till skolan verkade länge helt rimligt. Tyvärr nådde vi inte ända fram och ett par olyckliga misstag i de sista ronderna gjorde att vi kom precis utanför prispallarna. Det är oerhört små marginaler som avgör på den här nivån.

Även om det kan kännas som att vi borde ha kunnat nå prispallen i båda grupperna måste vi ändå vara oerhört nöjda med årets Skollags-SM. Alla åtta deltagarna kämpade otroligt bra och gjorde sitt absolut bästa. Det är ändå det som räknas i slutändan. Alla deltagarna kan vara oerhört nöjda och stolta över sina insatser.

De som svarade för dessa otroligt fina prestationer och visade att enträgen träning ger resultat var i mellanstadiet Mohammed 6B, Tomas 6B, Abdinajib 6A och Abdinaasir 5B. I lågstadielaget spelade Rayan, Abdimalik och Yasir från 3A, samt Fahrad från 3C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *