Näringslivet möter förorten – En tävling med enbart vinnare


Den 2 maj 2018 åkte 18 elever från Kvarnbyskolan in till Stockholms Central för att spela schack. Det var fjärde året i rad som Kvarnbyskolan var inbjudna av Svenska Schackakademien för att spela parschack med några av näringslivets toppar i eventet ”Näringslivet möter förorten”. Detta event syftar dels till att popularisera schacket men framför allt att människor från helt olika miljöer får träffas och utbyta erfarenheter. Det är en stor upplevelse för barnen från Rinkeby att få vara med och spela med vuxna människor i framträdande positioner i samhället men säkert lika väsentligt för näringslivet att träffa barn från ett område som Rinkeby. Två helt skilda världar möts och vi märker att vi alla är ganska lika. Detta är ett integrationsprojekt där alla är vinnare.


Eventet inleddas med att Sveriges genom tiderna bästa kvinnliga schackspelare Pia Cramling spelade simultanschack med 10 spelare. Detta innebar att Pia gick runt och spelade på 10 olika bräden samtidigt. Två av hennes motståndare var Kvarnbyeleverna Rayan och Abdimalik från 3A. Båda svarade för mycket goda prestationer men fick naturligtvis till slut se sig besegrade av Pia. Detta kommer nog att vara ett minne för livet för Rayan och Abdimalik.

Huvudeventet denna eftermiddag var dock parschacket där en representant från näringslivet spelade ihop med en av eleverna från Kvarnbyskolan. Man gjorde vartannat drag utan att få prata om partiet med varandra. Det är mycket svårt att spela schack på det här sättet eftersom man inte vet hur ens medspelare tänker. Efter gruppspel och semifinaler hade till slut Mohammed från 6B tillsammans med Mattias Ådahl kvalificerat sig för finalspel mot Huda 4B tillsammans med förre svenska schackmästaren Tom Wedberg. Det blev ett välspelat och spännande parti där till sist Mohammed och Mattias stod som segrare. Frågan är dock om inte detta var roligast för Huda. Vi hoppas att Huda nu får ordentlig smak för schacket och blir inspirerad att träna och spela mer. Snart skall hon ju även spela Schackfyranmästaren.

Detta var överhuvudtaget ett succéartat event. Stämningen var mycket god och alla uppträdde mycket sportsligt. Alla hade lika roligt oavsett om man vann eller förlorade och Kvarnbyeleverna charmade omgivningen med sitt positiva och trevliga uppträdande. Vi hoppas verkligen att detta blir ett återkommande evenemang.

Nedan finns flera bilder av Lars OA Hedlund:

Klicka här för alla bilder av Lars OA Hedlund bilder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *