Schackfyran 2018


Den 11:e och 12:e april spelades Schackfyran i Globenannexet i södra Stockholm. Sammanlagt 4657 fjärdeklassare från hela Stockholm samlades för att spela schack och utbyta erfarenheter. Detta är världens största schacktävling sett till antalet deltagare. Syftet med detta evenemang är inte att i första hand att utse Stockholms bästa schackskola utan att låta så många som möjligt få prova på att vara med i en schacktävling och träffas och lära känna varandra från olika delar av Stockholm.

Kvarnbyskolan deltog med båda sina fjärdeklasser den 11:e april. Varken 4A eller 4B fick placerade sig bland de allra bästa skolorna. Trots detta blev årets Schackfyran en historisk framgång för Kvarnbyskolan. Det finns nämligen förutom en lagtävling i Schackfyran ett individuellt inslag vilket innebär att de spelare som vinner alla sina partier går vidare till Schackfyranmästaren. Detta innebär att man kvalificerar sig för en turnering för Stockholms allra bästa fjärdeklassare. För första gången i skolans schackhistoria kvalificerade sig så många som 8 från Kvarnbyskolan till Schackfyranmästaren. Detta är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt väg med vår schackverksamhet.

Ännu mer glädjande än de sportsliga framgångarna var att alla oavsett om man vann eller förlorade skötte sig på ett föredömligt sätt. Trots att arrangemanget hackade en hel del med förseningar och en del väntan mellan ronderna visade alla ett oerhört tålamod. Ett glatt humör och ett trevligt och sportsligt uppträdande från Kvarnbybarnen präglade hela tävlingen. Det är uppenbart att Kvarnbyskolans elever fungerar mycket bra tillsamman med barn från andra områden. När barn får träffas över alla sorters gränser märks det att likheterna är större än skillnaderna. Detta är verklig integration.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *