Höstlovsturneringen på Kvarnbyskolan 2017

Under 4 dagar på höstlovet spelades en schackturnering på Kvarnbyskolan. Glädjande nog deltog hela 17 spelare. 3 av dessa var f.d elever på Kvarnbyskolan som nu går på högstadiet och följaktligen har lämnat Kvarnbyskolan. Dessa elever kan inte vinna pokaler oavsett om de vinner turneringen eftersom priserna är reserverade för elever som går på Kvarnbyskolan.

Det är ett gott betyg för vår schackverksamhet att även elever utanför skolan vill komma hit och spela schack trots att de inte kan vinna pokaler. I årets höstturnering deltog de bästa och mest erfarna schackspelarna på skolan men glädjande nog också flera nybörjare som nu var med i sin första schackturnering.

Turneringen spelades med Bergerlottning vilket innebar att alla spelade 2 partier mot alla andra. Man spelade en gång med de vita pjäserna och en gång med de svarta. Detta innebar att alla spelade sammanlagt 32 partier var under dessa 4 dagar. Man spelade med 15 minuters betänketid per spelare.

Årets turnering bjöd på många spännande och välspelade partier, men eftersom flera nybörjare var med fick även se en och annan skolmatt.

Det är oerhört tufft och krävande att spela så här mycket schack under fyra dagar i rad. Trots det hårda programmet präglades hela turneringen av ett glatt humör och ett sportsligt uppförande. Speciellt imponerande att nybörjarna, som naturligtvis fick inkassera många förluster, ändå höll humöret uppe in i det sista.

Turneringen kom att bli en tvekamp mellan Mohammad och Seyit-Ali. Vi hade tur med lottningen eftersom just dessa kom att mötas i den sista ronden. Inför den sista ronden ledde Mohammad med 1 poäng vilket betydde att det för honom skulle räcka med att vinna en av dom två partierna mot Seyit-Ali. I en given remiställning gick Seyit-Ali fel med kungen med bara sekunder kvar på klockan. Därmed hade Mohammad redan vunnit turneringen och kunde kosta på sig att förlora det sista partiet.

Eftersom Seyit-Ali som kom tvåa i prislistan inte kunde vinna något av priserna kom istället Abdinajib och Abdinaasir att lägga beslag på pokalerna för andra och tredjeplats. Detsamma kom att gälla priset för bästa flicka. Berivan tog hem pokalen. Hon avgjorde genom att vinna båda partierna mot Maryan och var därmed ohotad. Khadija som kom 4:a men som inte kunde vinna något pris var den flicka som kom högst upp i prislistan.

Nu ser vi fram mot skolmästerskapet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *