Näringslivet möter förorten 2017

 Naringslivet Möter Förorten 2017 

 

För tredje året i följd har Kvarnbyskolan blivit inbjuden att spela parschack med Svenska Schackakademien. I år genomfördes denna tillställning den 20:e oktober på Stockholms Central där 20 elever från Kvarnbyskolan och 4 elever från Skärholmen tillsammans med 24 spelare från näringslivet spelade parschack. Detta är ingen vanlig schackturnering utan syftar till att visa upp schacket för allmänheten och främja mötet mellan människor från olika miljöer som vanligtvis aldrig möts. Detta är alltså ett försök att motverka segregation och att använda schacket som ett verktyg precis på det sätt som vi försöker göra på Kvarnbyskolan.

Själva tävlingen gick till så att en vuxen från näringslivet spelade i lag med en elev. Man spelade med 6 lag i 4 olika grupper. Gruppsegrarna gick sedan vidare till semifinal och därifrån fick man fram 2 lag som gjorde upp om slutsegern i ett finalparti.

Parschack innebär att varje spelare i ett lag gör vartannat drag utan att prata om partiet med varandra. Detta är ett mycket speciellt och svårt sätt att spela schack på. Om det skall gå bra så krävs det att båda spelarna i ett lag förstår varandra och tänker schack på samma sätt. Det kan lätt bli så att ens partner inte förstår vad man har för plan och varför man gör ett visst drag.

Trots att de flesta av Kvarnbybarnen aldrig har spelat parschack förut höll hela tävlingen en hög nivå. Många partier var mycket välspelade och bjöd på intressanta förvecklingar. Seyit-Ali, Mohammad H, Abdimalik och Abdinaasir gick alla vidare till semifinal. Där förlorade Seyit-Ali och Mohammad något oväntat sina semifinaler. Detta mycket beroende på att deras partners nog inte var lika starka schackspelare som Abdimaliks och Abdinaasirs.

Finalpartiet blev sedan en rysare där Abdimalik tillsammans med sin partner Marcus Örndahl lyckades
matta Abdinaasir och Ashkan Pouya med endast några få sekunder kvar på klockan. Detta är Abdimaliks största framgång hittills i hans schackkarriär.

 
 

 

 

 

 

Men viktigare än schacket den här eftermiddagen var mötet mellan människor från olika miljöer. Kanske kan detta också utmynna i ett schackytbyte med barnen från Skärholmen. Extra roligt var det också att alla barnen skötte sig så bra. Trots en lång och jobbig dag, vilket även för några innebar flera förlustpartier, var alla glada och trevliga hela tiden.

Man kan nog påstå att Kvarnbybarnen charmade hela schackvärlden med sitt trevliga uppförande och friska humör. Man kunde nämligen följa tävlingen över hela världen via webb-tv.

Klicka här för web-tv länken Näringslivet Möter Förorten

Klicka här för livesändning av schackpartierna hos Chess24

Klicka här för Lars O Hedlunds Bilderna Där kan man hitta Bilderna från Näringslivet möter förorten 2017.

 

Här finns flera Bilder från Arrangemanget:

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *