Skollag-SM 2017 – Kvarnbyskolan 2:a i Sverige

Helgen den 22-23 april spelades skollag-SM i Hägerstensåsens medborgarhus i södra Stockholm. Genom att vinna sin kvalgrupp och sedan komma 3:a i Stockholmsfinalen hade ett av våra mellanstadielag kvalificerat sig till denna tävling. Detta kom att bli Kvarnbyskolans hittills största schackliga framgång. Att överhuvudtaget kvalificera sig till skollag-SM är en bedrift och att sedan komma tvåa i Sverige måste ses som en bragd.

Man spelade 8 ronder under två dagar med 4 spelare per lag. Kvarnbyskolan ställde dock upp med tre reserver så det var 7 spelare som representerade Kvarnbyskolan. Alla spelarna turades om och alla som deltog i laget fick spela minst ett parti. De spelare som representerade Kvarnbyskolan var Seyit-Ali, Malvan, Khadija och Abdullahi K från 6B samt Abdinajib 5A, Mohammad 5B och Abdinaasir 4B. Alla var synnerligen delaktiga i denna stora framgång.

Kvarnbyskolan fick tuffast möjliga start på denna turnering. Vi inledde mot det särklassigt starkaste laget i tävlingen och fick även i andra ronden möta ett mycket starkt motstånd. Detta innebar att vi började med två 1-3 förluster. Därmed var det dock slut på förlusterna för Kvarnbyskolan. Efter detta blev det 5 segrar och ett oavgjort resultat.

Inför den sista ronden låg Kvarnbyskolan på en fjärde plats i en mycket jämn tabell. Vi fick i sista ronden möta Vallatorpsskolan från Täby som är en av Sveriges bästa schackskolor. Detta blev en gastkramande och spännande tillställning. Våra spelare presterade på sin allra högsta nivå och lyckades vinna matchen med 3-1. Därmed passerade vi Vallatorpskolan med minsta möjliga marginal och lade beslag på andraplatsen. Om vi hade förlorat den sista matchen skulle vi ha kommit på nionde plats. Så små marginaler är det inom schacket.

De som stack ut lite extra var Khadija som vann alla sina 5 partier och Abdinajib som vann alla de fyra partier han spelade. Även Seyit-Ali och Mohammad spelade mycket stabilt under hela turneringen.

Nämnas skall också att Khadija endast spelade på lördagen eftersom hon på söndagen deltog i Super Fun Girlz Cup på Stockholms Schacksalonger. Även den tävlingen blev en succé för Khadija eftersom hon där kom på en mycket hedrande 3:e plats och vann en fin pokal och en medalj.

Detta blev en helg att minnas för Kvarnbyskolan och för hela Rinkeby.

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *